borhani برهانی آفرینش خلق درباره  خداشناسی
فاطمه (س) تجلیگاه انوار آفرینش «جلد هفتم»
1. تفسیر نمونه

خدای متعال در این آیه مى‌فرماید: «خداوند فقط مى‏خواهد پلیدى و گناه را از شما اهل بیت: دور كند و كاملا شما را پاك سازد» ﴿ إِنَّما یرِیدُ اللَّـهُ لِیذْهِبَ عَنْكُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَیتِ وَ یطَهِّرَكُمْ تَطْهِیراً ﴾[1].

تعبیر به «انما» كه معمولا براى حصر است، دلیل بر این است كه این موهبت ویژه خاندان پیامبر است.

جمله «یرید» اشاره به اراده تكوینى پروردگار است، و گرنه اراده تشریعى، و به تعبیر دیگر لزوم پاك نگاهداشتن خویش، انحصارى به خاندان پیامبر ندارد، و همه مردم بدون استثناء به حكم شرع موظفند از هرگونه گناه و پلیدى پاك باشند.

ممكن است گفته شود؛ اراده تكوینى موجب یك نوع جبر است، ولى با توجه به بحث هایى كه در مساله معصوم بودن انبیاء و امامان داشته‏ایم، پاسخ این سخن روشن مى‏شود.

در اینجا به طور خلاصه مى‏توان گفت: معصومان داراى یك نوع شایستگى اكتسابى از طریق اعمال خویشند، و دارای یك نوع لیاقت ذاتى و موهبتى از سوى پروردگار هستند، تا بتوانند الگو و اسوه مردم بوده باشند.

به تعبیر دیگر، معصومان به خاطر تاییدات الهى و اعمال پاك خویش، چنان هستند كه در عین داشتن قدرت و اختیار براى گناه كردن به سراغ گناه نمى‏روند.

درست همانگونه كه هیچ فرد عاقلى حاضر نیست، قطعه آتشى را بر دارد و به دهان خویش بگذارد، با اینكه نه اجبارى در این كار است و نه اكراهى.

این حالتى است كه از درون وجود خود انسان بر اثر آگاهی ها و مبادى فطرى و طبیعى مى‏جوشد، بى آنكه جبر و اجبارى در كار باشد.

واژه «رجس» به معنى شى‏ء ناپاك است خواه ناپاك از نظر طبع آدمى باشد یا به حكم عقل یا شرع و یا همه اینها.[2]

و اینكه در بعضى از كلمات، «رجس» به معنى «گناه» یا «شرك» یا «بخل و حسد» و یا «اعتقاد باطل» و مانند آن تفسیر شده، در حقیقت بیان مصداق هایى از آن است، و گرنه مفهوم این كلمه، مفهومى عام و فراگیر است، و همه انواع پلیدی ها را به حكم اینكه، الف و لام در اینجا به اصطلاح «الف و لام جنس» است شامل مى‏شود.

«تطهیر» به معنى پاك ساختن و در حقیقت تاكیدى است بر مساله «اذهاب رجس» و نفى پلیدی ها، و ذكر آن به صورت «مفعول مطلق» در اینجا نیز تاكید دیگرى بر این معنى محسوب مى‏شود.

و اما تعبیر «اهل البیت» به اتفاق همه علماى اسلام و مفسران، اشاره به اهل بیت پیامبر است، و این چیزى است كه از ظاهر خود آیه نیز فهمیده مى‏شود، چرا كه «بیت» گرچه به صورت مطلق در اینجا ذكر شد، اما به قرینه آیات قبل و بعد، منظور از آن، بیت و خانه پیامبر است.[3]

اما اینكه مقصود از «اهل بیت پیامبر» در اینجا چه اشخاصى مى‏باشد؟

در میان مفسران گفتگو است، بعضى آن را مخصوص همسران پیامبر دانسته‏اند، و آیات قبل و بعد را كه درباره ازواج رسول خدا سخن مى‏گوید، ولى با توجه به یك مطلب، این عقیده نفى مى‏شود و آن اینكه ضمیرهایى كه در آیات قبل و بعد آمده عموما به صورت ضمیر «جمع مؤنث» است، در حالى كه ضمائر این قسمت از آیه ﴿ إِنَّما یرِیدُ اللَّـهُ لِیذْهِبَ عَنْكُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَیتِ وَ یطَهِّرَكُمْ تَطْهِیراً ﴾ همه به صورت «جمع مذكر» است، و این نشان مى‏دهد معنى دیگرى در نظر بوده است.

لذا بعضى دیگر از مفسران از این مرحله گام فراتر نهاده و آیه را شامل همه خاندان پیامبر اعم از مردان و همسران او دانسته‏اند.

از سوى دیگر روایات بسیار زیادى كه در منابع اهل سنت و شیعه وارد شده معنى دوم، یعنى شمول همه خاندان پیامبر را نیز نفى مى‏كند و مى‏گوید:

مخاطب در آیه فوق منحصرا پنج نفرند: پیامبر، على و فاطمه و حسن و حسین.

با وجود این نصوص فراوان كه قرینه روشنى بر تفسیر مفهوم آیه است تنها تفسیر قابل قبول براى این آیه همان معنى سوم، یعنى اختصاص به «خمسه طیبه» است.

تنها سؤالى كه در اینجا باقى مى‏ماند این است كه چگونه در لابلاى بحث از وظایف زنان پیامبر مطلبى گفته شده است كه شامل زنان پیامبر نمى‏شود.

پاسخ این سؤال را مفسر بزرگ، مرحوم «طبرسى» در«مجمع البیان» چنین مى‏گوید: «این اولین بار نیست كه در آیات قرآن به آیاتى برخورد مى‏كنیم كه در كنار هم قرار دارند و اما از موضوعات مختلفى سخن مى‏گویند، قرآن پر است از این گونه بحث‌ها، همچنین در كلام فصحاى عرب و اشعار آنان نیز نمونه‏هاى فراوانى براى این موضوع موجود است».

مفسر بزرگ علامه طباطبایی1 نویسنده تفسیر «المیزان» پاسخ دیگرى بر آن افزوده كه خلاصه‏اش چنین است:

«ما هیچ دلیلى در دست نداریم كه جمله إِنَّما یرِیدُ اللَّـهُ لِیذْهِبَ عَنْكُمُ الرِّجْسَ . . . همراه این آیات نازل شده است، بلكه از روایات به خوبى استفاده مى‏شود كه این قسمت جداگانه نازل گردیده، اما به هنگام جمع آورى آیات قرآن در عصر پیامبر یا بعد از آن، در كنار این آیات قرار داده شده است».

پاسخ سومى كه مى‏توان از سؤال داد این است؛ كه قرآن مى‏خواهد به همسران پیامبر بگوید: شما در میان خانواده‏اى قرار دارید كه گروهى از آنان معصومند، كسى كه در زیر سایه درخت عصمت و در كانون معصومان قرار گرفته سزاوار است كه بیش از دیگران مراقب خود باشد. و فراموش نكنید كه انتساب او به خانواده‏اى كه پنج معصوم پاك در آن است مسئولیت‏هاى سنگینى براى او ایجاد مى‏كند، و خدا و خلق خدا انتظارات فراوانى از او دارند.

 


[1] . سوره احزاب ، آیه 33.

[2] . "راغب" در كتاب" مفردات" در ماده "رجس" معنى فوق و چهار نوع مصداق آن را بیان كرده است.

[3] . اینكه بعضى" بیت" را در اینجا اشاره به" بیت اللَّه الحرام" و كعبه دانسته‏اند و اهل آن را" متقون" شمرده‏اند بسیار با سیاق آیات نامتناسب است، چرا كه در این آیات سخن از پیامبر و بیت او در میان است نه بیت اللَّه الحرام و هیچگونه قرینه‏اى بر آنچه گفته‏اند وجود ندارد.

فهرست مطالب

تمامی حقوق این وب سایت متعلق به حجت الاسلام والمسلمین دکتر سید مجتبی برهانی می باشد.

طراحی و توسعه توسط: